Vesti

* Pročitajte SADRŽAJ i "klik"-om na naslov pročitajte sve vezano za temu, model koji Vas interesuje...
* Stalna tema, RC tezga . Ovde možete pratiti šta se nudi, šta se prodaje od RC modela, opreme i delova...
* Dnevnik dešavanja - Sezona 2021 ...
* Uslužni radovi / test letovi u Sezoni 2021 ...
2011. júl. 13.

Fun fly

Model je dobro poznati Subotički fun flyer sa 1200mm rasponom krila. Trup je pločast, 10mm širine, a krila su profilisana. Rađen je po modelu Billy Hell - Mojo .


Ovaj model mi je poklonjen posle jedne uspešne trgovine, još davne 2009.Pošto mi je bio prvi malo veći, ozbiljniji model, radovao sam se kao malo dete kad dobije neku igračku
Model je predviđen da leti sa glow motorom, ali sam se ipak opredelio da bude elektro varijanta. Nabavio sam motor, ESC, 4 servoa i bateriju. 
Na trup, od špera sam napravio držač za motor, i ugradio sam zadnji točak
U trup i u krila sam ugradio servoe
Na nosač sam našrafio i motor
Posle nameštanja težišta, programiranja stanice, nameštanja hoda otklona je sledila testiranje modela...
Došao je i taj dan, 27.09.2009. Snimak o prvom letu:

Da. Let nije trajalo više od nekoliko sekundi. Držač motora se polomio. Model ostao bez motora i zbog manje težine na nosu, i zbog nedostatka struje, propadanje modela je bio neizbežan. Na sreću, od elektronike  sve je ostao neoštećen, kao i krilo i rep modela, ali zato se trup polomio na pola
Pomoću dve šper ploče sam ojačao trup, a držač motora sam napravio od aluminijuma i ušrafio duboko u trup. Sledećeg vikenda model je opet poleteo
Snimak sa leta, posle poravke:
Podaci o elektronici:
Motor:TR 35-48-B 900kv
ESC:TURNIGY Plush 60amp
Bat.:Turnigy 3000mAh 3S 30C
Prop.: APC 14x7

Ovaj je tipičan model za 3D letenje. Sa ovim setapom i sa težinom od 2000g. za to je bilo jako male šanse, ali svako letenje ovog modela mi je bio od koristi. Na njemu sam vežbao akrobatsko letenje. Sletanja su bila dosta interesantna, pogotovo na travnati teren, jer zbog konstrukcije se vrlo lako prevrnuo. Zbog toga, par puta sam popravljao i vertikalac.Model je leteo i tokom sezone 2010.

Početkom januara 2011. sam oduvao prašinu sa modela i izašao do livade. Prvu bateriju sam izleteo onako, kulirano. Pre, nisam leteo dva meseca, pa čisto da malo naviknem na ponašanje modela. Drugu bateriju sam već praznio sa malo žešćem letenjem modela. A kod trećeg sam ga baš odvalio. Znači akrobacije do samih granica modela. Počeo sam da vežbam jednu složenu figuru. Na većoj visini, model sam doveo u kovit, i posle jedan i po zaokreta ( roll ) hteo sam da ga letim u nožu ( knife edge )... Model je uradio tačno šta sam hteo, ali izgleda da sam se malo preračunao, ipak, baterije su stajale dva meseca, spoljna temperatura je bila malo niža, a model imao težinu od 2000 g. Taman se uklopilo sve, u negativnom smislu, i evo rezultata:
Kad je to roknulo... Ko je već lomio model, zna taj tipičan zvuk loma. Rezultat... Nema potrebe da napišem. Iz modela sam povadio svu elektroniku, inače se polomio samo osovina motora, a to se lako menja. Što se tiče modela, za popravku nema šanse. Više puta je popravljen, svaki put dobio po malo na težini. 

Model je leteo u mojoj floti 2009-2011

Dana 24.04.2013. model je poklonjen kolegi Ištvanu uz obavezu da ga popravi i poleti... 

===============================================Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése