Vesti

* Pročitajte SADRŽAJ i "klik"-om na naslov pročitajte sve vezano za temu, model koji Vas interesuje...
* Stalna tema, RC tezga . Ovde možete pratiti šta se nudi, šta se prodaje od RC modela, opreme i delova...
* Dnevnik dešavanja - Sezona 2021 ...
* Uslužni radovi / test letovi u Sezoni 2021 ...




2011. jún. 29.

MiG-29

MiG-29 mi je prvi model kojeg sam od početka do kraja napravio sam. Plan za ovaj model sam našao na jednom najvećom stranom forumu, i videvši da nije komplikovan za izradu, rešio sam da ga napravim. Znači još 2009. godine sam odštampao i isekao plan. Pošto se model tretira kao "parkflyer", nije velikih dimenzija. Za izradu ovakvih modela obično se koristi materijal depron. Depron je veštački materijal sličan stiroporu, samo puno je lakši a i konstrukcija materijala je nežniji, ravniji, kad se preseče ne raspada kao stiropor. Kod ovog modela nisam koristio depron, već stirodur. Imao sam dva razloga za to. Prvi, da je stirodur više dostupan kod nas, lakše se nađe, dok za depron mora da se ide do Budimpešte, a drugi, da pošto mi je ovaj bio prvi model kojeg sam napravio, mislio sam da ću jeftinije proći ako nešto zeznem. I kod stirodura ima raznih varijanti u debljinama  3mm - 60mm. Ja sam koristio zeleni od 6mm debljine, kojeg sam našao u prodavnici za parkete, laminate. Inače ove ploče se koriste ispod laminata, a zovu se Izofloor. 
Isečene delove sa plana sam poređao na depron ploču, sa čiodama malo osigurao da se ne pomera, pa lepo pored linije ga isekao. Može i tako da se radi da se precrta plan na stirodur, pa se tako seče, ali mislim da nema potrebe za tim. Pošto stirodur nije depron, vrh skalpera je hteo da čupa malo materijal, pa sam stavio ispod jednu tablu običnog stiropora, da vrh skalpera prođe preko ploče od 6mm. Tako se već nije čupao, a ivice su bile lepe, ravne. 
Sastavio sam delove da vidim na šta će to da liči
Sve delove sam lepio sa MOMENT WOOD EXPRESS lepkom. Na najširi deo krila sam ulepio ojačanje, čamovu letvicu 6mm x 5mm. Kod ovog modela pokretne površine su samo na repu. 
Pošto sam još bio početnik u celoj priči, nisam napravio više slika o izradi modela. Za farbanje modela sam koristio belu farbu za zid vodene baze, a za boje sam koristio DIPI pigmente. Na kraju model je izgledao ovako:
Podaci o modelu:
Težina modela sa baterijom je ravno 500g
Raspon krila    740mm
Dužina modela 990mm
Motor:    Turnigy C2826-1900kV
ESC:       E-HOBBY 25A
Baterija: FLIGHTMAX 2200mAh 20-30C
Servo:    2kom TOWER PRO SG91R
Elisa:     6x4 i 7x4
Trajanje leta 12-15 min od stila leta zavisno

Dosta stvari sam naučio o letenju na ovom modelu. Evo i jedan video:


Tokom sezone 2009-te sam leteo ovaj model, više puta ga popravljao. Na sreću, vrlo lako se krpi, i nikad se neće još jednom polomiti na istom mestu, već pored.
Kako kažu iskusniji modelari, svaki model što više puta se popravlja, to bolje leti
Uzrok par loma je bio daljinski. U početku sam koristio MHz sistem, pa kad sam ustanovio da to stvara problem, prešao sam na GHz. GHz sistem je sigurniji u svakom pogledu. Tu već nema kristala, već predajnik i prijemnik stalno "komuniciraju" i čim osete neku smetnju, promene kanal. To nije slučaj u MHz sistemu. Sa GHz sistemom više vas može zajedno da leti, dok kod MHz sistema treba da se obrati pažnja da nema niko daljinski sa istim kanalima, kristalima, jer u suprotnom može doći do oštećenja modela.


U decembru 2009. sam uspeo da posadim model. Zezao sam se da krenem sa veće visine direktno prema zemlji, pa u zadnjem momentu podignem nos modela. Skoro sam i uspeo

Uspeo sam ja da dovedem model u horizontalni položaj, ali zbog velike brzine model je nastavljao da propada. Mada mislim da bi bilo dovoljno nekih 20-30 cm rezerve i model bi ostao u komadu... 

Da li mi je bio žao modela? Jeste. Ali pošto ništa ne traje večno, ne može ni jedan model. Svaki lom modela boli, ali posle svake popravke sam stekao nekakvo iskustvo. 
Inače tu još nema kraja priče o modelu/modelima MiG-29...

Nastavak priče o modelima MiG-29 možete pročitati ovde: 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése