Vesti

* Pročitajte SADRŽAJ i "klik"-om na naslov pročitajte sve vezano za temu, model koji Vas interesuje...
* Stalna tema, RC shop . Ovde možete pratiti šta se nudi, šta se prodaje od RC modela, opreme i delova...
* Dnevnik dešavanja - Sezona 2024 ...
* Uslužni radovi / test letovi Sezona 2023

2013. nov. 3.

North American P-51 Mustang


Dana 02.11.2013., nakon uspešne trgovine sa Branislavom, Golubom iz Novog Sada, u flotu mi je preleteo model P-51 Mustang. 



Kad sam stigao iz Novog Sada, sledelo je sastavljnje i pregled modela uz kaficu sa članovima RC TEAM FLYING BANDITS


Vrlo brzo smo rešili i kolor šemu, mada do farbanja ima još šta da se radi na modelu. Raspon krila je 2160mm, dužina trupa sa kapotažom je 1800mm



Par reči o modelarskoj istoriji ovog modela:

"Pre petnaestak godina, beogradski modelar Bojan Belevski - Boki, sa planova iz časopisa "Flying models", započeo i napravio Mustangov trup.  Plan je jedan od onih koji su se nekada objavljivali po časopisima i koje su modelari mogli da naruče i da uveličavaju



Kako je trup stigao do Save, ne znam ali, on je nastavio sa radom na njemu, napravivši  mu i ugradivši horizontalce i vertikalni stabilizator. Sava je takodje napravio gipsani kalup sa koga je skinuta kabina, kao i kalup za kapotaž. Na originalnom planu krila su skoro simetrična, ali tokom izrade ovog Mustanga, profil krila je zamenjen sa profilom NACA 2415. Sve u svemu, napravljeni su metalni profili, krila su isečena od stiropora a, potom plankirana sa balzom od 2 mm.

U krilima su, celom dužinom, postavjene ramenjače od čamovine 8x13 mm.
Krilo iz jednog dela, dve polovine krila su povezane bajonetom od 3 mm špera, koji ide od gornjeg do donjeg planka i naslanja se na ramenjače.
Sava je na krilima već isekao i donekle obradio flapsove i elerone. Tu se stalo...
Mustang je kod Save bio sigurno 10 godina i na njemu u tom periodu ništa nije radjeno. Kasnije model se preselio u Mirčetov kombinat, ali na modelu nije puno rađeno, a posle je završio kod Goluba u radionici, a nakon trgovine kod mene, u radionici.


Čim nastavljam radove na modelu, sledi izveštaj...

_______________________________________________________________

1 megjegyzés: